1 Mayıs 2017 Pazartesi

KPSS Süreci nasıl işliyor?

KPSS Sınavı, Süreci, Soruları, Cevapları, Başvuruda istenen belgeler v.b
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), ÖSYM tarafından yapılan ve devlet kadrolarına yerleşmek isteyen ortaöğretim/lisans veya lisansüstü bireylerin başvurabildiği bir sınavdır.

Bu sınava giren herkes alanıyla Genel Kültür-Genel Yetenek sorularını çözüyor. Sınav her yıl Temmuz ayında ve ilk Cumartesi ve Pazar günü gerçekleşiyor. Çift olan yıllarda ise Eylül ayında yapılıyor.

GENEL KÜLTÜR – GENEL YETENEK SORU DAĞILIMI
MATEMATİK
18 SORU
SAYISAL MANTIK
9 SORU
GEOMETRİ
3 SORU
TÜRKÇE
27 SORU
SÖZEL MANTIK
3 SORU
TARİH
27 SORU
COĞRAFYA
18 SORU
VATANDAŞLIK
9 SORU
GÜNCEL BİLGİLER
6 SORU
TOPLAM = 120 SORU

KPSS A Sınavı nedir? Kimler Girebilir?

  • Bu sınav her sene yapılır
  • Sınava kimler girebilir?
Üniversite ve Yüksekokul bitiren veya üçüncü sınıf olan Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi öğrencileri katılabilir.

  • Sınavda Genel Yetenek ve Genel Kültür'den 120 sorunun yanı sıra muhasebe ve hukuk gibi uzmanlık alanlarıyla ilgili sınavlardan da başarılı olmaları istenmektedir. 
  • Bu sınavda 120 puan türü hesaplanır ve alım yapılacak alana göre bir puan türünden kontenjan dahilinde alımlar yapılmaktadır. 
Öğretmenler Hangi sınava girerler?

Öğretmenler ilk olarak Genel Yetenek ve Genel kültür sınavına tabi tutulur ve 120 soruluk testlere tabi tutulur. Hemen ardıdan 80 sorululuk Eğitim Bilimleri sınavına girerler. 

* Öğrenme Psikolojisi
* Eğitim Psikolojisi
* Öğretim Yöntem ve Teknikleri
* Ölçme ve değerlendirme
* Program Geliştirme
*Rehberlik 

Yukarıda saydığımız derslerden gelecek 80 soru ile Eğitim bilimleri sınavı yapılır.

Eğitim Bilimlerinin hemen ardından öğretmenler branşlarına göre ÖABT (Alan Bilgisi) sınavına girerler. 50 soru sorulan bu testten de başarılı olan öğretmen adayları daha sonra mulakata çağrılır.

KPSS Puanı 60 ve üzeri olan öğretmen adayları mülakata girmeye hak kazanır. Mülakatta ise örneğin 1.000 Matematik öğretmeni alınacaksa alınacak sayının 3 katı öğretmen adayı mülakata çağrılır. Yani toplamda 3.000 Öğretmen mülakata çağrılır ve 1.000 tanesi alınır. Atama ise KPSS puanına göre değil mülakat puanına göre gerçekleşir.

B KADROLARI KİMLER İÇİNDİR?

- Bu sınav ise sonu çift ile biten yıllarda gerçekleşir. Ör: 2010 - 2012
- Bu sınav neticesinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ihtiyaç ve kontenjan dahilinde yapılan alımlardır.
Örneğin; Hemşire, Memur, Hizmetli, Sözleşmeli diğer personeller v.b

- Bu sınava giren kişinin puanı 2 yıllığına sayılmaktadır ve sınava girdiği yıldan bir sonraki yılda aynı puanla tercih yapabilmektedir.

-Taban puanı bulunmamaktadır.

İlerleyen zamanlarda KPSS kaynak tavsiyelerini, çalışma programlarını, tercih için yardımları, nasıl çalışılması gerektğini blog sitemizde bulabilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder