27 Mayıs 2017 Cumartesi

LYS sınavına çok çalışamayanlara tavsiyeler

YGS sınavının ardından LYS sınavına az bir zaman kala, ders çalışmaya henüz başlamamış olanlar için veya düzenli bir şekilde ders çalışmaya yeni başlayanlar ne yapacak sorusu üzerine bu tavsiye yazısını hazırlama kararı aldım.


1- Moralinizi yüksek tutun

İlk olarak şunu belirtmek isterim ki LYS sadece bir sınav. Doğru hayatınızın geri kalanını, hayat şartlarınızı, mesleğinizi, alacağınız maaşı hatta evleneceğiniz kişiyi bile belirleyecek bir sınav fakat sonuç itibari ile bir sınav. Bu yüzden sınavı geçmenin ilk ve en önemli şartı moralinizi  hiç bir şekilde bozmamak ve yüksek tutmaktır. "LYS sınavına çalışmadım" demek yerine, LYS sınavının üstesinden geleceğim deyin.

2- %90 konu çalışın / %10 tekrar yapın
Ders çalışma sürenizi 100delik olarak düşünürsek, çoğunluğu konu çalışmaya ayırın. Özellikle matematik dersi için en temel konular 12. sınıf matematik müfredatından çıkıyor. Konu bitimlerinde muhakkak test çözüp kalıcılığı arttırma yoluna gidin.

3- Sıkı çalışın
Ders çalışmaya geç kaldığınızı unutmayın. Bunun sizi olumlu yönde etkilemesini sağlayın ve gevşemeyin. Yarın çalışırım, pazartesi başlıyorum, buda kalsın, zaten çok çalıştım gibi cümleler sizin kurabileceğiniz cümleler olmamalı.

4- Hedef Belirle!

Yıllardan beri herkes hedef belirlememizi tavsiye eder durur. Yalnız bu hedef yalnızca okul demek değildir. Mutlaka bir hedefiniz olsun; X üniversitesi, Y bölümü. Bu sayede ders çalışmak için psikolojik bir destek oluşturmuş olursunuz ve bu üniversiteye ve bölüme yerleşebilmek için elinizden gelenden fazlasını sarf edersiniz.

Ayrıca kendinize kısa hedeflerde belirleyin. Sıkılmadan sonuca ulaşıp başarma hazzını tadarsınız bu vesileyle de yeniden belirlenecek kısa hedeflerde rahat edersiniz. Örneğin; bu hafta Türkçe'nin ilk 5 ünitesini bitireceğim. Bu hafta Matematikten 1000 soru çözeceğim gibi.

5- Etrafa kulaklarınızı tıkayın
Ders çalışmaya geç başladıysanız mutlaka etraftan olumsuz dönütler alacaksınız. İş işten geçtikten sonra çalışsan neye yarar, ben senin yaşındayken.. gibi cümlelere kulaklarınızı tıkayın. Kararlı olun ve bu kararlılığı istikrarla taçlandırın.

6- Program hazırla
Günlük, haftalık ve aylık bazda programlar hazırla. %100 uyamasan bile %90'ın altına düşme. Bu programlar sayesinde dersler ve konular arasında kaybolmanı engellemiş olacaksın ve planlı-programlı çalışmanın neticelerine ulaşabileceksin.

Ayrıca yapman gerekenler:
  • Konuyu bitirdikten sonra mutlaka sorularını da çöz
  • Konuları bitirmeye vaktin yoksa kısa yoldan özet/video şeklinde göz at.
  • Dersinin hocasından tavsiye kitap iste. (Ör: X yayınları)
  • Moralini hep yüksek tutarak karamsarlığa düşme
  • Mümkünse sınıf arkadaşınla yarışa gir. (Kim daha çok soru çözecek)
  • Uyku ve yeme içme düzenini bozma
  • Kitap okumayı ihmal etme
  • Sınava girmeden mutlaka ama mutlaka son 5 yılın çıkmış sorularını kontrol et.
  • Çıkan sorulardan bilmediğin konu kalmış mı kontrol et
  • Çıkan soruların şıklarında daha önce görmediğin bir kavram var mı kontrol et.
  • Doğru veya yanlış bütün cevaplarını kontrol et.
Sınavda başarılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder