6 Mayıs 2017 Cumartesi

KPSS Mülakat Soruları (2017)

Milli Eğitim 2016 yılı itibari ile KPSS sınavının ardından mülakat ile sözleşmeli öğretmen alımı yapılacağını duyurmuştu. Bu bağlamda ilk atamada 15 bin, daha sonra ek atama ile 5 bin atamayı gerçekleştirdi. 

Sözleşmeli öğretmenlik kapsamında bakanlık 20 bin atama yaptı ve 2017 yılı içerisinde de 20 alım daha yapacağını duyurdu. Öğretmen adayları KPSS sınavlarından aldıkları puanların ardından girecekleri mülakatta da iyi bir puan elde ederek atanmayı bekleyecekler. Yeni öğretmen atamasına göre Kamu Personeli Seçme Sınavı sadece mülakata girmeye hak kazanma kapsamında bir önem arz ediyor. Sınavın ardından adaylar gireceği mülakatta iyi bir sonuç elde ederlerse göreve başlayabilecekler. 

İlk atamada komisyonlar arasındaki görüş farkı mülakat puanlarında büyük adaletsizliklere neden olmuştu. Örnek vermek gerekirse sınavdan 65 puan alan birisi mülakattan 86 almış, sınavdan 75 alan kişi ise mülakatta değişiklik yaşamadan aynı puanı alarak kendisinden 10 puan aşağıda not almış birisinden geriye düşmüş bu yüzden atanamamıştı. Haberlerde okuduğumuz kadarı ile mülakatta verilecek puanın kpssye göre -5/-10 ya da +5/+10 şeklinde olacağı şeklindeydi. Bunun bir kesinliği olmamakla beraber yinede haksızlıklara neden olma ihtimali yüksektir. 

Asıl konumuz olan 2017 mülakat sorularına bakacak olursak komisyonlar genel anlamıyla belirli soruları soruyorlar. Adaylar sınıfa girdikten sonra 3 kişiden oluşan bir komisyonun karşısına oturuyor ve bir zarf çekiyor. Zarftan çıkan iki soruyu yüksek sesle okuyup cevaplıyorlar. Sorulardan birisi Eğitim Bilimlerinin alt dallarından birisine ait oluyor. Örnek vermek gerekirse gelişim psikolojisinden bir soru gelebilir. İkinci soru ise Kanun, Yönetmelik maddelerinden olabiliyor. 

Örneğin 2016 yılında mülakata giren bir arkadaşımıza çıkan iki soruyu sizlerle paylaşmak isterim.

1- Sınıfınızda üstün zekalı bir öğrenci olduğunu varsayalım. Onun için ne tür etkinliklere yer verirsiniz?

* Arkadaşım bu soruya çoklu zeka kuramından örnekler vererek açıklamıştı. İlk olarak imkanım varsa çocuğun üstün zekalılar için açılan okullardan birisine gitmesini sağlarım. Bunu yapamazsam çocuğun yetenekli olduğu alanı belirlerim daha sonra ona göre etkinlikler hazırlarım. Görsel zekası yüksek olan bir çocuk için Görsel etkinlikler, aktiviteler hazırlarım ve görselliği arttırırım. 

2- Özel mülkiyetin sınırlılıkları nelerdir?

* Bu soruyu okuduğunda mülakata giren arkadaşım komisyonun doğru cevaptan ziyade öğretmenlik becerisini ölçtüğünü bildiği için konuyu soruyla beraber tutmaya gayret göstermişti. Özel Mülkiyetin ne olduğunu bildiğini fakat sınırlılıkları hakkında en ufak bir bilgisinin bulunmadığını dile getirdi. Bu yüzden Özel Mülkiyet konu başlığı altında konuyu geliştirme gayretine girmişti. Komunist sistemlerin aksine Kapitalist sistemler özel mülkiyete müsade verir diyerek konu hakkında bilgisiz olmadığını ispatladı fakat sınırlılıklarına değinmedi bile. Buna rağmen mülakatı başarılı geçti ve atandı. 

Sizler için vereceğimiz en uygun taktik ise şu olacaktır. Siz bir öğretmensiniz ve orada sorulacak bütün soruların cevabını az ya da çok biliyorsunuz. Bu yüzden sizden kendini ifade etme becerinizi göstermenizi istiyorlar. Kendinizi sıkmadan, kasmadan heycanlanmadan sorulan bütün sorulara ilgili cevapları vermeye çalışın. Jest ve mimiklerinize özen gösterin.

Genel anlamda en çok sorulan sorular şunlardı
1- Eğitim ve Teknoloji
2- EBA
3- Fatih Projesi 
4- Halk Eğitim Merkezleri
5- Kitap mı İnternet mi? Neden?
6- Kan ve Organ bağışı hakkındaki fikriniz nedir? 
7- Deyimlerden ve atasözlerinden örnekler verilir ve ne anladığınız sorulur.
8- Eğitim türleri (Yaygın Eğitim, Örgün eğitim)
9- Neden bu branşı seçtiniz?
10- Nükleer Santraller hakkında görüşünüz nedir?
11- Türkiye'de ki doğal afetler (sel, deprem vs.) hakkında ne gibi önlemler alınmalıdır?
12- Yeni atanan öğretmenler tecrübeli olanlardan nasıl faydalanabilir?
13- Okulunuzun yönetimine ne gibi katkılarda bulunabilirsiniz? 
14- Fetö olayları
15- Yazarlar ve eserleri
16- Hangi yazarları takip ediyorsunuz?
17- Teknolojiden nasıl faydalanırsınız?
18- İlk Öğretmen kimdir? 
19- Ülkemizdeki spor faaliyetleri hakkında kıyas yapınız.
20- Memleketinizin tarihi, yöresi ve kültürü ile ilgili sorular.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder