25 Temmuz 2017 Salı

YGS-LYS sınavında başarılı olmanın püf noktaları

İyi bir üniversitenin iyi bir bölümüne yerleşme hayalini kuran gençlerin YGS ve LYS sınavlarında başarılı olmak için yapmaları gerekenler nelerdir? 

Öğrencilerin düzenli ve disiplinli çalışmaları sonucunda iş garantili, prestijli ve iyi paralar kazandıran meslek sahibi olmalarının ilk adımı olan üniversite sınavlarına hazırlık sürecinde öğrenci-öğretmen ve veli kordinasyonuyla verimli ve düzenli bir programa bağlı kalarak çalışmaları gerekmektedir.

Yukarıda bahsi geçen süreç zor ve uzun bir süreçtir. Son senesinde sınava hazırlanırım diye düşünen öğrenciler genellikle hayal kırıklıklarına uğruyorlar. Bir binayı 1 ayda da dikebilirsiniz 1 yılda da. Aradaki fark sadece kalite, estetik ve ayrıntı olacaktır. Sınavlara hazırlık aşamasındaki bu sürecin uzun olması da kalıcılığı, birikimi, tecrübeyi etkileyecektir.

Bu yüzden sınava hazırlanan arkadaşlara ilk tavsiyem yarına program yapmadan ders çalışmaya az da olsa bugün başlamaları olacaktır. İkinci etapta devlet tarafından gerçekleştirilen bütün sınavlarda okuduğunu anlama becerisi ölçülmektedir. Bilgiden ziyade bilgiyi kullanma, yorumlama ve çıkarım yapma yetisine sahip olanlar her zaman bir adım önde olmanın tadına varacaklardır.

Sevdiğiniz derslerde başarılı olma ihtimaliniz her zaman yüksektir. Bu yüzden sevmediğiniz derslerde genelde başarısız olursunuz. Çalışmalarınızı zayıf olduğunuz yönleri belirleyerek bu doğrultuda yapmanızda yarar var. Bir öğrenci Türkçe dersinden başarılı olduğu zaman Türkçe sorularını çözmekten her zaman zevk alır. 40 soru üzerinden 38-39 net çıkaran bir öğrencinin Türkçe dersine çok ağırlık vermesi gereksizdir. Bu yüzden başarısız olduğu alanları önceden belirleyip çalışma programlarını buna göre belirlemesi gerekmektedir.

Yukarıda saydıklarımıza ek olarak ilk olarak konu eksikliklerini bitirmek, biten konularla ilgili soru çözmek, yapılan yanlışları anında öğretmenlere sormak, geçmiş yıllarda çıkan soruları çözmek ve kitap okumak bir öğrencinin LYS sınavında başarılı olmak için yapması gerekenlerde büyük öneme sahiptir. Kitap okumak, sosyal hayattan kopmamak, inancını yitirmemek, motivasyonu yüksek tutmak ise başarıyı etkileyen diğer faktörlerdendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder