2 Temmuz 2017 Pazar

Kitap Okuma Alışkanlığı nasıl kazandırılmalıdır?

Öğrencilerin hem eğitim hayatlarında hemde bilişsel gelişimlerinde önemli bir yer tutan kitap okuma alışkanlığı erken yaşlarda kazandırılırsa kalıcı hale geliyor. 

Özellikle TEOG, YGS-LYS, KPSS v.b sınavlarda başarılı olan öğrencilerin kitap okuma alışkanlığı olan öğrenciler arasından çıkması yadsınamaz bir gerçek. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM tarafından hazırlanan ve öğrencilere sunulan sınavların çoğunluğu okuduğunu anlama becerisini ölçüyor.

Çocuklarınızı erken yaşta kitapla tanıştırın
Daha okuma yazma bilmediği dönemde bile aile bireyleri tarafından kitap okunan çocuklar okunmayanlara oranla kitap okumaya daha fazla heves ediyor. Bu yüzden çocuklarınızı erken yaşta özellikle görsel yönden zengin kitaplarla tanıştırmakta fayda görüyoruz.


Çocuğunuzun bir kitaplığı olsun
Kendi kitabını kendisinin seçmesine olanak tanımanız gereken çocuklarınız bu yolla kendilerine ait bir kitaplık sahibi olmalılar. Bu sayede kitapla geçen bir hayatın ilk adımlarını atmalarını sağlayabilirsiniz. Anne-babanın ve diğer aile bireylerinin de kitap okuma alışkanlığının olması çocuklar için ayrı bir örnek tablo oluşturur. Bu yüzden ebeveynlerinde çocuklardan önce kitap okuma alışkanlığı kazanması hayati bir önem arz ediyor.

Ne tür kitaplar okunmalı?
Erken yaşta kitapla tanışan çocukların güzel dersler çıkarabilecekleri seviyelerine uygun kitap okumalarını yararlı görüyoruz. Herhangi bir türde direten velileri ise uyarıyoruz. Eğer çocuklarınıza kitap okumaları veya şunu oku diye baskı yaparsanız, onların kitap okuma alışkanlıklarının önüne büyük bir engel koymuş olacaksınız. Bu yüzden zararlı olabilecek yayınların haricinde onları kısıtlamayın. Veyahut öncelikle kitapları sizin süzgecinizden geçirin daha sonra ona tercih hakkı sunun.

Çocuklar kitap okumaya kaç yaşında başlamalı?
Aslında bu sorunun tam bir cevabı bulunmuyor. Şöyle ki okuma bilmeden dinleme ile başlamalı. Anne karnında klasik müzik dinletilen çocukların gelişimlerindeki etkileri mutlaka haberlerde okumuş olmalısınız. Kitap okumaya da bu perspektiften bakmakta yarar görüyorum. Okuma-yazma bilmeyen bir çocuk bile resimlerine bakarak ve aile üyelerinden dinleyerek kitap okumaya ilk adımlarını atmış olacaktır.

Kitap okuma alışkanlığı kazandırılırken izlenebilecek yollar
1- Ödül - Ceza yöntemi: Çocuklarınızın başarılarını muhakkak ödüllendirin. Eğer bir çocuk başarının sonunda bir kazanç/ödül alamaz ise bir sonraki başarıyı kazanmakta amacı olmayacaktır. Bunu tıpkı bir ay çalışmanın sonunda maaş almayan bir işçiye benzetebilirsiniz. Ceza yöntemi günümüzde pek tercih edilmese bile ufakta olsa caydırıcılık amacı güdecek cezaları kullanabilirsiniz. Örneğin okuduğu kitabı bitirmemekte direten bir çocuğu sevdiği bir şeyden (TV, Telefon, Bilgisayar, Tablet, Oyuncak v.b) kısa süreliğine alıkoymak faydalı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder